Alweer ruim 10 jaar is Schuldhulpmaatje actief in Oss. De organisatie is landelijk actief en heeft meer dan 150 lokale onderdelen die zelfstandig opereren. Een goed moment om terug te blikken!

Ad de Haas en Frans Schmit zijn in 2010 gestart met de opzet van SchuldhulpMaatje Oss. Een jaar later was de officiële start en kreeg de organisatie een plek bij de stichting Prota Oss (wat later Met Elkaar werd).  Inmiddels zijn al veel mensen met geldzorgen geholpen door de 30 Maatjes die locatie Oss nu telt. Ze helpen graag bij het invullen van formulieren rond geldzaken of het aanvragen van van toeslagen bijvoorbeeld.

Ad herinnert zich de start nog goed: “Frans hield zich bezig met de contacten en het zoeken naar financiën voor onder andere training, de jaarlijkse permanente educatie van de vrijwilligers en het aansluiten bij het landelijk steunpunt Schuldhulpmaatje.  Ik was intussen bezig met het zoeken naar vrijwilligers en het opzetten van een administratie. Heel spannend om de eerste keren bij de hulpvragers over de vloer te komen. Mensen rekenen immers op jouw deskundigheid en zijn dan ook vol vertrouwen.Belangrijk bij de aanpak van SchuldHulpMaatje is om mensen met financiële problemen in een zo vroeg mogelijk stadium te bereiken. “Dat voorkomt dat schulden onnodig oplopen. Onze maatjes bieden begeleiding en ondersteuning,  maar zij nemen nooit de verantwoordelijkheid over. Wanneer er weer overzicht en rust is,  leren zij hoe je in de toekomst schuldenvrij kunt blijven”, legt Ad uit. Dat doen ze in samenwerking met onder andere de gemeente Oss en Ons Welzijn.

Hoe werkt het?
Als de moeilijke eerste stap om hulp te vragen gezet is, ga je in gesprek met één van de coördinatoren. Daarna word je gekoppeld aan een Maatje dat er voor jou wil zijn. Het begint met kennismaken en elkaar vertrouwen. Dat vinden de Maatjes erg belangrijk. Het is de basis om hulp te kunnen bieden. “Professionele vrijwilligers worden wij wel eens genoemd. We leren steeds bij. Onze Maatjes worden steeds beter en onze ketenpartners zijn blij met ons. De wethouder de afgelopen jaren regelmatig certificaten uitgereikt aan nieuwe vrijwilligers.”

SchuldHulpmaatje Oss richt zich niet alleen op volwassenen. “Jongeren worden zeer zeker niet vergeten. Daarvoor hebben enkele vrijwilligers een extra opleiding gevolgd, speciaal om jongeren goed te kunnen helpen.” Hetzelfde geldt voor ZZP’ers. Sinds 2022 hebben enkele vrijwilligers, die zelf ook ondernemer zijn geweest, extra training gevolgd om ZZP’ers met problemen te helpen. Ad sluit af: “ SchuldHulpmaatje Oss is een groep vrijwilligers waar ik erg trots op ben.  Een uitspraak die hierbij past is: samen lukt ‘t!

.

Je kunt ons bereiken via mail: schuldhulpmaatjeoss@gmail.com, via telefoon/WhatsApp op 06-2258 2768 of je kunt terecht op het Inloopspreekuur:  maandagochtenden van 10:00 tot 12:00 uur in  Wijkhuis de Haard, Brederodestraat 46 Oss. Direct aanmelden via de site kan hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *